قدس آنلاین-گروه استانها: صحبت کمآبی و خشکسالی که میشود غالب شهروندان تنها به قطعی آب در لولههای شهری میاندیشند و شاید کمتر به ذهنشان خطور میکند که کمبود باران در دشتها و مراتع چگونه میتواند امنیت غذایی را نیز به مخاطره بیندازد.
بنا بر اظهار کارشناسان منابع طبیعی هر میلیمتر کاهش بارندگی موجب افت تولید علوفه به میزان هفتدهم کیلوگرم در هکتار میشود که با توجه به وسعت ۸۲۲ هزار هکتاری مراتع استان همدان میتوان پیشبینی کاهش ۴۲ هزار تنی میزان تولید علوفه را در سال زراعی جاری کرد.
کاهش علوفه
در این راستا رئیس امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان بابیان اینکه بروز خشکسالی ناشی از کاهش بارندگی در بلندمدت منجر به خسارت ۸۵ میلیارد تومانی مراتع این استان شده است اظهار میکند: میزان تولید علوفه با میانگین بارش ۳۳۲ میلیمتر به ۱۱۱ هزار تن میرسد که امسال با کاهش بارندگی این رقم به حدود ۶۹ تن کاهشیافته است.
بنا بر گفته سعید الیاسی هر کیلوگرم علوفه مرتعی دو هزار و ۳۰ تومان قیمتگذاری شده که با در نظر گرفتن این رقم میتوان عنوان کرد کاهش بارندگی و خشکسالی دستکم حدود ۸۵ میلیارد تومان به سطح تولید مراتع استان همدان خسارت زده است.
تهدید دامها
کاهش بارندگیها و حالا کاهش تولید علوفه بسیاری از دامهای این استان را با تهدید مواجه کرده است.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان با اشاره به این موضوع که مراتع استان همدان امسال کفاف چرای دام ها را نخواهد داد اظهار میکند: چرای بیش از ظرفیت مراتع و زودهنگام و فشار دام میتواند خسارت وارده به مراتع را بیشتر کند، از طرفی با توجه به اینکه در بخش کشاورزی دیمزارهای استان همدان وضعیت خوبی ندارند و تولید علوفه و کاه و کلش این مزارع کاهش دارد، باید برای تأمین علوفه دامها چارهاندیشی شود.
اسفندیار خزانی میافزاید: متأسفانه کاهش چشمگیر بارشهای بهاره موجب شده تا امسال مراتع استان همدان کفاف چهار ماه چرای دامها را ندهد.
وی بابیان اینکه افزایش درجه حرارت و کاهش بارندگی باعث شده مراتع ازلحاظ رویشی جلوتر از فصل قرار بگیرند، اظهار کرد: افزایش حرارت و کاهش بارندگی باعث شده گیاهان به بذر نشسته و بیوماس گیاهی مراتع کاهش یابد.
وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر کاهش بیوماس گیاهی را در سطح مراتع استان همدان داریم، عنوان میکند: کاهش نزولات جوی در کاهش علوفه، باردهی و کاهش زادآوری مرتع تأثیر زیادی دارد و دامدارانی که میخواهند دامهای خود را در مراتع چرا کنند با مشکل روبرو خواهند بود.
خزایی با اشاره به اینکه وضعیت مراتع به دست عوامل انسانی تشدید میشود میافزاید: کوچ عشایر انجام میشود اما در کنار آن برنامههای آموزشی، ترویجی و احیایی نیز انجام خواهد گرفت بهطوری که در حال حاضر دو هزار هکتار عملیات اجرایی و احیایی و قرق در استان همدان در دست اجراست.
نظر شما